PIEMIŅA… VILIS RĪDZENIEKS

Latvijas simtgades laikā visvairāk tika pelnīti daudzināts fotogrāfs – Vilis Rīdzenieks. Viņš ir tas, kurš uzņēma vienīgo vēsturisko attēlu – Latvijas valsts proklamēšana 1918. gada 18. novembrī. Acīmredzot, tas ir vienīgais vizuālais dokuments, kas sniedzis iespēju pēc dibinātāju personību atšifrēšanas uzzināt tā laika politiskās elites personības – Latvijas Tautas padomes 39 locekļus. Tikai tādēļ radusies iespēja nesen izdot grāmatu “Latvijas valsts dibinātāji”, tikai tādēļ radusies iespēja Nacionālajā teātrī izveidot Valsts dibināšanas dienas simulāciju-izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris”, tikai tādēļ mums visiem, kas to vēlas, ir iespēja Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā apskatīt autora kolorēto lielformāta attēlu, un tikai tādēļ… Tā varētu turpināt. Līdzīga gadījuma, kad Latvijā būtu radīta tik vēsturiski nenovērtējama fotogrāfija, nav.

Vilis Rīdzenieks kopš 1962. gada atdusas Meža kapos Rīgā. Tik daudz un patiesos augstumos vēsturiskajā nozīmībā celts, bet savā mūžīgās dusas vietā visus šos gadus ir kā nezināms vientulis, kas nav guvis atzinību un cieņu no Latvijas valsts, kurai viņš devis tās pirmo fotogrāfiju. Sakiet, vai kāds no aktieriem, kas piedalās nosauktajā izrādē Nacionālajā teātrī ir nolicis ziedu uz Viļa Rīdzenieka kapa, vai aizdedzis viņa piemiņai svecīti? Sakiet, vai kāds no Latvijas simtgades svinīgā sarīkojuma dalībniekiem maz zina, kur atrodas Viļa Rīdzenieka atdusas vieta? Ko darīt, ja man tas sāp? Divatā – es un man tuvs cilvēks iespēju robežās ik gadu 18.novembrī svecīti iededzam, ziedus noliekam un nododam sveicienus fotogrāfu cunftes vārdā. Tā arī šogad…

Kā nezinātājam atrast Viļa Rīdzenieka kapavietu? Iegriezties celiņā, kas ved uz Z. A. Meirovica kapavietu, doties pa labi nedaudz garām Baltajiem krustiem, tad būs redzamas piecas atkritumu tvertnes, ko šajā vietā izvietojusi SIA Vides pakalpojumu grupa. Tieši aiz atkritumu tvertnēm būs redzama izcilā latviešu fotogrāfa Viļa Rīdzenieka atdusas vieta.

Gunārs Janaitis, Silvija Voite.

  1. gada 19. novembris.

 

Viena doma par “PIEMIŅA… VILIS RĪDZENIEKS

Komentēt