BALTIJAS CEĻŠ

1989. gada 23. augusts. Pārāk ātri atlaidām rokas… Patriotiskā brīvības cerība nākamajos 25 gados, līdz ar ieguvumiem, kļuvusi par sāpīgi skaudru realitāti. Atcerēties, skumt un pieminēt,– tam mums laiks un enerģijas pārpārēm. Veidot godīgu nākotni savai valstij – prāta un neatlaidības par maz… 2014. gada 23. augusts.

 

3 domas par “BALTIJAS CEĻŠ

  1. Pārāk ātri atlaidām rokas?
    Man gan šķiet, ka skarbā un vulgārā īstenība ir nepatīkamāka. Mēs neizcīnījām, bet saņēmām to, ko lielie tirgotāji mums iedalīja, kad tā ‘sapņu valsts’ nejauši, bet likumsakarīgi nobankrotēja. Labi vēl, ka mēs vismaz Eiropai un pasaulei spējām pateikt, ka mēs piekrītam, ka mums iedod brīviību, (tas ir, iekļauj mūs citā pārvaldījumā…)
    Bet, ja runāt par rokām, tad tās ir jāsavelk dūrēs un jāceļ uz augšu un jākliedz un jākliedz. Un jādara vēl daudz vairāk. Bet uz to mēs neesam spējīgi – daļēji tādēļ, ka tāda ir cilvēka daba (palasiet E.O. Wilson, ‘On Human nature’), daļēji tādēļ, ka mēs nemaz nezinām, ko jādara, lai iegūtu laimi un brīvību. Jo tas tiešām nav vienkārši. Ja jau būtu vienkārši, tad visā pasaulē tikai laimīgas valstis un cilvēki vien būtu, un mēs būtu tie vienīgie, kam vēl mazliet kaut ko jāiemācās…

    Es jau citur teicu: mēs esam kā lēns, tūkstošiem tonnu smags vilciens, kura gaitu nosaka kopējā masa un dzinējspēks. Masa ir mūsu apmierinātība un cenšanās pēc vēl lielākas apmierinātības, bet dzinējspēks ir mūsu instinkti un ‘sabiedrības kultūra’, kopā sareizināti. Citur saka: Nature times Nurture.
    Un vēl. Ja jākliedz, tad izrādās, ka jākliedz pašiem uz sevi. Vai tad tas ir iespējams? Skumji. I.V.

  2. Mežonīgā kapitālisma komunisms! Domāšana padomiska, rīcība pacietīgi pieticīga. Esam tur, kur esam. Mierinājumam – varēja būt vēl sliktāk…

  3. Dear Gunars,

    I visited this summer the baltic states and discovered the story of the baltic way in august 1989.

    Back to France, I discover on internet your pictures.

    Your pictures are beautiful and so moving !

    Passionned by history and espacialy by european history, It would be a pleasure and a great honour to have a picture of you.

    So, could you say me if you sell pictures you taked during the human chain ?

    Best regards.

Komentēt